De hoeveelheid kippen die er in Nederland worden gefokt voor eieren en vlees is gigantisch. Volgens de Universiteit van Wageningen leven er bijna 100 miljoen kippen in ons land en worden er per Nederlander 35 vleeskuikens per jaar geslacht. De meeste kippen zijn amper een maand oud, voordat hun leven alweer eindigt; in 42 dagen gaan ze van ei naar einde leven. De afgelopen jaren is hard gewerkt, om de kippen een beter bestaan te geven, meer ruimte te bieden en plofkippen in de ban te doen.
Belangrijk, want doordat de kippen zo dicht op elkaar zitten, kan er een salmonella uitbraak ontstaan, waardoor in een keer het hele bedrijf of zelfs meerdere bedrijven in de omgeving moeten worden ontruimd. Iets wat helaas nog vaak voorkomt. In Europa is salmonella daarom een van de belangrijkste punten als het gaat om voedselveiligheid. Snelle en accurate data over de gezondheid van de kippen, is dan ook ontzettend belangrijk voor de boer, om eventueel snel te kunnen handelen.
Het Overijsselse boerenbedrijf Nijkamp, heeft met succes data over de tienduizenden kippen die het doorlopend rond heeft lopen, op de blockchain gezet. Het bedrijf heeft zowel melkkoeien en vleeskuikens en levert aan onder andere de Albert Heijn. Het heeft voor de vleeskuikens de focus gelegd op langzaam groeiende scharrel vleeskuikens met het bekende Beter Leven keurmerk, wat twee keer per jaar wordt gecontroleerd.
Het zag veel fout gaan in de data die het deelt met slachthuizen, retailers en toeleveranciers. Daarom heeft het bedrijf de data van de gezondheid van de kippen, zoals testen op salmonella als de samenstelling van het voedsel, op de blockchain gezet. Dit gebeurt allemaal door sensoren, niet meer met de hand, om dit zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
Om deze en andere oplossingen die het bedrijf heeft ontwikkeld, industrie-breed in te zetten, heeft het daarnaast de Stichting BoerEnData opgezet, om meer vertrouwen en transparantie in de voedselketen te krijgen. Het werd daarbij uitgebreid bijgestaan door studenten van de Hogeschool Rotterdam en het Europese Blockstart project, wat MKB bedrijven helpt de concurrentiepositie sterker te maken door gebruik van blockchaintechnologie.
Volgens projectleider van Blockstart, Roelof Cohlst, “kwam bij Nijkamp heel mooi alle speerpunten van Blockstart samen, wat zich richt op bedrijven binnen de gezondheid, logistiek en agrofood. Nijkamp gebruikte daar niet alleen gelijk de verschillende mogelijkheden van de technologie prachtig aan, maar is het ook op allerlei manieren via podcasts en zelfs een eigen stichting, bezig om alle geleerde lessen en kennis over te brengen aan andere geïnteresseerde boeren”.