Het vertrouwen in crypto heeft een flinke knauw gekregen, doordat in korte tijd, de bakens van veiligheid, toch niet zo stabiel bleken te zijn als dat ze beloofden. Eerst verloor een van de algoritmische stablecoins Luna zijn ‘peg’ (1-1 koppeling) ten opzichte van de dollar. Deze munt was toen niet meer $1 dollar waard, maar op het laatst zelfs nog maar 10 cent. Ook de stablecoin USDC verloor recent zijn ‘peg’, wat een nieuwe schokgolf veroorzaakte.

Ondanks deze ontwikkelingen, blijven ontwikkelaars nieuwe stablecoins ontwikkelen, waaronder in Nederland. DUCATA komt binnenkort met een zeer bijzondere stablecoin, met talloze oplossingen voor bestaande problemen en nieuwe mogelijkheden die andere coins nog niet hebben.

Het wordt volgens testers “the holy grail van DeFi” en  “het ontbrekende stukje van de puzzel” genoemd. We gingen in gesprek met deze gave Nederlandse blockchain scaleup.

Wat zijn stablecoins ook alweer?

Stablecoins zijn het gevolg van een zoektocht naar de oplossing voor de hevige volatiliteit van cryptocurrency’s. Omdat de prijzen hiervan op een open markt worden bepaald, stijgen of dalen sommige coins op een dag meer dan 10% in waarde. Om een massa-adoptie te faciliteren, moet volgens de meeste experts een oplossing gevonden worden voor de volatiliteit. Pas dan kunnen cryptocurrency’s echt een betaalmiddel zijn. De coins zijn momenteel lastig te gebruiken door welwillende ondernemers en het ondermijnt het vertrouwen in de markt.

Hoewel sommige mensen betogen dat stablecoins geen echte cryptovaluta zijn, zijn ze het technisch gezien wel. Het verschil met andere cryptovaluta is dat stablecoins hoofdzakelijk vooral gefocust zijn op het vasthouden van de waarde. Als je bijvoorbeeld naar de koers van Tether (een van de bekendste munten) kijkt, zie je dat deze steeds maar 1 a 2 cent afwijkt van de gestelde $1 prijs. Naast Tether zijn er inmiddels al meer dan 57 stablecoin-projecten in ontwikkeling en kun je er 23 ook al echt gebruiken.

Hoe werkt een stablecoin?

Net als dat geld vroeger werd gekoppeld aan een onderpand zoals goud, kan in principe elke mogelijke bestaande activa aan een stablecoin worden gekoppeld. Nu is dat vooral fiat (regulier) geld, zoals dollars/euro’s en edelmetalen zoals goud.

Er zijn momenteel drie soorten stablecoins:

  • asset backed (gekoppeld aan bijvoorbeeld dollars en goud, zoals TetherEURSDigixDao en Gemeni)
  • crypto-backed (ondersteund door een onderpand van een of meerdere cryptocurrency’s, zoals DAI)
  • algorithm-backed (zoals Basis en Reserve).

Bij dit laatste type wordt de waarde stabiel gemaakt door een monetair beleid. Net zoals centrale banken dit momenteel in landen doen, door munten te slaan om koersen te laten dalen en munten in te kopen door koersen te laten stijgen.

De Nederlandse stablecoin

Het sentiment rondom stablecoins is in rap tempo veranderd. Het Nederlandse Ducata probeert hier verandering in te brengen met een revolutionaire stablecoin; DUCA. De ontwikkelaars hebben inmiddels al 5 jaar gewerkt aan dit project en zijn inmiddels klaar om te lanceren. We spraken met Martijn van Gils van Ducata.

Zien jullie het stablecoin-sentiment veranderen? Positief?

Het stablecoin-sentiment in het algemeen maakt een evoluerende ontwikkeling door. Dat wil zeggen: we zien een tendens naar steeds centraler georganiseerde stablecoins, waarbij bijvoorbeeld het onderpand volledig of deels in zogenaamde ‘Real World Assets’ (zoals bijvoorbeeld Dollars) zit. DUCA is volledig decentraal, in tegenstelling tot veel andere stablecoins zoals bijvoorbeeld USDC van Circle.

In het recente verleden hebben we regelmatig gezien dat gecentraliseerde partijen door overheden bepaalde dingen opgelegd kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan Circle, dat gedwongen werd door de Amerikaanse overheid om wallets te blokkeren die werden gelinkt aan Tornado Cash. Een centrale partij is enorm kwetsbaar voor dergelijke maatregelen en dus ook stablecoins die hun waarde voornamelijk daaraan ontlenen zoals DAI. Recenter voorbeeld is Paxos, wat niet langer BUSD van Binance mag uitgeven. Hierdoor is BUSD inmiddels 14 miljard market cap kwijt.

DUCA lijdt hier niet onder omdat het volledig decentraal is. Het kan niet gecensureerd worden, waardoor DUCA uitermate geschikt kan zijn als onderpand bij andere crypto projecten. We denken echt dat er veel ruimte is voor een volledige decentrale stablecoin als DUCA, die naast koopkrachtbehoud ook automatisch rente genereerd”.

Wat voor impact heeft het Terra debacel op Ducata en Duca gehad?

“Omdat we nog niet live zijn met onze tokens en specifiek onze eigen gedecentraliseerde “safe asset” hebben, hebben we minimaal impact gehad van de Terra crash. Het sentiment is uiteraard wel gekanteld. Door de crash denken veel mensen nu dat alle gedecentraliseerde stablecoins niet zouden kunnen werken.

Op gebied van regelgeving is er wel meer druk gekomen door o.a. de Terra crash. Met name op centraal of deels centraal geleide projecten. Dat maakt dat we als DUCATA alleen maar sterker in onze overtuiging zijn dat een project als dat van ons, alleen maar volledig decentraal kan”.

Waarom had Terra volgens jullie een ‘slecht model’ en wat is het verschil tussen Terra en Duca?”

Ons stabiliteitsmodel is uniek en kan niet worden vergeleken met Terra vanwege de fundamentele verschillen. Het Terra-model is gebaseerd op een fundamenteel andere visie dan DUCA. Waar DUCA volledig wordt ondersteund door onderpand (collateral), was Terra ongedekt. DUCA zal altijd voldoende onderpand hebben om de DUCA-aanbod tot nul te verminderen zonder de DUCA ‘Exchange Value’ in gevaar te brengen, dit is een belangrijk en fundamenteel ontwerpprincipe en het moeilijkst te realiseren.

De veerkracht van DUCA is gebaseerd op de aanwezigheid van volledige collateral ondersteuning. Het stabiliteitsontwerp van DUCA is volledig geaudit en gebaseerd op goed vastgestelde en solide economische principes.”

Hoe wordt de DUCA nu al toegepast?

“DUCA is nog niet live en in gebruik. We plannen om eind Q2 2023 live te gaan. Reacties die we tot nu krijgen, als mensen de moeite nemen om de propositie tot zich te nemen, zijn zeer positief. De cijfers van de zeer succesvolle private sale die we tot nu toe hebben gehouden  spreken voor zich. Het heeft al bijna 300 investeerders opgeleverd met €850.000 aan funding.

Reacties van individuele personen zijn bijvoorbeeld: “dit is the holy grail van DeFi!”, “het ontbrekende stukje van de puzzel”, en “Het is duidelijk dat jullie een nobel doel nastreven, namelijk het creëren van een financiële infrastructuur met behulp van de safe asset DUCA, die zal leiden naar een full reserve systeem voor banken en uiteindelijk naar een duurzamere vorm van kapitalisme waarbij iedereen kan deelnemen en profiteren, in plaats van slechts de “happy few” aan de top van de economische ladder.”

Top of Form

Bottom of Form

Er wordt 12% rente gegeven; waar komt dit geld vandaan?

De DUCA rente (of yield) wordt uitbetaald vanuit een geautomatiseerde ‘treasury’ die volledig transparant en duurzaam is omdat deze wordt gecreëerd via 3 kanalen:

  1. We hebben een geavanceerde fee- en stimuleringsstructuur die op een slimme manier negatieve rente gebruikt in de token economy.
  2. Een unieke vorm van herinvestering van kapitaal vanuit de Reserve van het Protocol dat de Treasury ondersteunt die de rente betaald.
  3. Governance-deelnemers en Liquidity providers (LP’s) die ervoor kiezen om persoonlijk de Treasury te steunen (betalen) via een Treasury fee (en op hun beurt de werkelijke DUCA rente bepalen).

Hoe beïnvloedt de huidige Nederlandse wet en -regelgeving en de aankomende MICAR het project?

De huidige Nederlandse regelgeving geeft ons op dit moment voldoende mogelijkheden om legaal te lanceren in Q2, dat hebben we via onze Nederlandse advocaat laten onderzoeken en bevestigen. Zodra MICAR in effect is zal het erom draaien dat je als project/stablecoin zo decentraal mogelijk moet zijn. Dan is het namelijk onmogelijk om nog een centrale partij aan te kunnen spreken en is kort gezegd vooralsnog MICAR niet van toepassing”.

What is next? Komt er nog een coin? Gaan jullie focussen op meer adoptie?

We gaan eerst lanceren einde Q2. Vanaf dat moment gaan we stapsgewijs het protocol in werking zetten. Er is namelijk veel meer dan alleen DUCA als safe asset of stablecoin “on steroids”, we bouwen namelijk op dit moment nog aan onze eigen Automated Market Maker, ofwel DUCA Market Maker. Dit zal diepe liquiditeit mogelijk maken voor het protocol en marktwaarden bieden als een autonome on-chain prijsorakel. Bovendien, en even belangrijk, gemakkelijke toegang voor alle (potentiële) gebruikers tot mDUCA (de utility token), DUCA (als safe asset) en DUSD (een US Dollar pegged stablecoin ondersteund door DUCA) en een manier om te converteren naar USDC

Waar staan stablecoins over 3 jaar?

DeFi heeft het potentieel om een levensvatbaar alternatief te worden voor TradFi, maar het ontbreekt nog steeds aan een fundamenteel bouwblok: Censorship resistant sound value. Zo’n stabiele waarde moet vrij zijn van derden en Real World Assets, terwijl het ook koopkracht behoudt en een duurzame automatische rente genereert. DUCA biedt dit als een gedecentraliseerd safe asset en biedt superieure on-chain onderpand dat het landschap van stablecoins herdefinieert en DeFi in staat stelt zijn volledige potentieel te bereiken. Dat is waar wij denken dat stablecoins over 3 jaar staan en er ligt dus een centrale rol voor decentrale stablecoins. Daarnaast zullen de FIAT backed stablecoins die centraal aangestuurd worden volledig gereguleerd worden zoals een bank en dus in lijn zijn met lokale en wereldwijde regelgeving.”

Private sale

Voor mensen die enthousiast zijn geraakt van het verhaal van DUCATA is er goed nieuws. Er loopt op dit moment namelijk een private sale waaraan iedereen kan meedoen. Op de website van DUCATA kun je je eenvoudig aanmelden en participeren kan al vanaf slechts €500.