De afgelopen decennia heeft de mensheid enorme stappen gezet op het gebied van technologie en industriële vooruitgang. Tegelijkertijd zijn we ons steeds meer bewust geworden van de impact die onze activiteiten hebben op de planeet. Een van de meest urgente problemen die we momenteel het hoofd moeten bieden, is de uitstoot van kooldioxide (CO2) en de gevolgen daarvan voor het klimaat. Steeds vaker wordt blockchain technolgie ingezet om CO2 te verminderen. De scaleup Carbify doet dit met NFTs, Dapps, Tokens en kreeg al erkenning van de Verenigde Naties. We gingen in gesprek met de co-founder, William.

Je kan tegenwoordig steeds makkelijker jouw CO2 uitstoot compenseren, zoals bijvoorbeeld bij het boeken van een vlucht. Jullie zijn hier niet echt enthousiast over?

Nee. Het grootste misverstand is dat het compenseren van CO2 direct een positieve impact op de wereld heeft. Je gelooft het niet, maar 95% van alle Carbon Offsets zijn fake/vals. Ze worden meerdere keren verkocht, of worden uitgegeven aan projecten die helemaal geen toegevoegde waarde toevoegen aan de CO2 absorptie.

Bieden jullie enkel een systeem of doen jullie ook echt aan fysieke impact?

Wij planten een zogenaamd ‘AgroForestry’ systeem (meerdere soorten bomen om de CO2 absorptie te maximaliseren) in de Amazone (Brazilië, red.) om niet alleen te werken aan de CO2 reductie, maar gelijk ook een sociale impact te maken. Daarnaast bieden we een duurzame investeringsmogelijkheid met high end games om een zo groot mogelijke sustainable impact te maken. Het verschil met de reguliere compensatie bedrijven, is dat bij ons het zo werkt dat het houden van CO2 tokens geen claim om carbon neutrality is. Je moet deze tokens ‘burnen’ en daaruit rolt een certificaat. Dát is je claim, en die is persoonlijk en niet verhandelbaar. Dit is allemaal prachtig mogelijk met blockchain technologie tegenwoordig.

Jullie planten dus een boom en that’s it? 
Was het maar zo simpel, we planten geen bomen maar planten echt de eerder genoemde ‘agroforesty’ systemen. Dat is in overleg met de lokale boeren, waar ze aangeven wat ze zelf nodig hebben om voor hun voedselveiligheid te zorgen.

Hoeveel bomen hebben jullie al gepland?
Op dit moment hebben we 120.000 bomen geplant en ‘getagged’. Voor het einde van dit jaar zullen dit er 250.000 zijn. Als het zo door gaat op het tempo zoals we nu gaan, dan blijven we dit aantal ook minimaal planten in de komende jaren. Met onze 250.000 bomen per jaar, herplanten we 1.25 miljoen m2 amazone bos en kunnen we 50.000 mensen van voedsel voorzien.

Wat een geweldige resultaten! Jullie zijn met al deze mooie ontwikkelingen ook al ‘approved’ door de Verenigde Naties?

Wij hebben onze eigen Global Carbon Standard gemaakt; één van de weinige Standards & methodologies in de wereld. Deze is gecertificeerd onder de UNFCCC guide Lines door een speciale auditor. Echt heel bijzonder voor ons als bedrijf.

Jullie werken op allerlei manieren met blockchain technologie. Waarom is dit nodig in jullie organisatie?

We gebruiken blockchain voor transparantie en accountability. Wij gebruiken de metadata om de geolocatie toe te voegen van elke afzonderlijke boom. Die data is later nooit meer aan te passen en over 50 jaar kunnen we nog steeds terug zien waar de CO2 vandaan kwam, omdat het altijd terug te linken is naar een specifieke boom.

Jullie zetten hiervoor ook NFTs in?

We verkopen NFTrees! Deze NFTs zijn gelinkt aan een een boom. Per NFT die jij koopt, planten wij vier bomen. Daarvan is er één voor jou (inclusief de CO2) één voor het staking programma en twee back up bomen om te zorgen dat er altijd een boom als reserve staat. Op deze manier kunnen wij onze ‘carbon debits’ garanderen.

Carbon Debits?
Carbon Debits is reeds geabsorbeerde CO2 in plaats van een belofte voor een toekomstige CO2 absorptie. Nu werkt heel de wereld met Credits (= toekomstige belofte) en we hebben wat dat betreft echt een disruptief systeem gebouwd, waarbij er pas CO2 kan worden afgegeven als de boom ook daadwerkelijk in de grond staat en aan het groeien is.

Je kan alle debits en NFTs mooi bijhouden in een Dapp?
Yes, dashboard.carbify.io is waar alles gebeurd. Hier kun je je NFTs zien, staken, CO2 kopen/verkopen/burnen en het dient als een  marketplace voor onze game. Op dit moment is V1 online en in augustus zal V2 online komen met een supergrote update. Vanaf dat moment staat alles in de basis zoals we het willen hebben.

Verkopen jullie vooral bomen aan consumenten of hebben bedrijven ook interesse?

De bomen verkopen we op dit moment vooral aan consumenten. De CO2 aan de bedrijven. We hebben al een aantal grote afnemers en in Q4 van dit jaar gaan we echt de markt op om onze Carbon Debits overal aan de man te brengen.

Jullie bieden voor die consumenten een calculator aan om zelf hun eigen CO2 impact te meten. Valt dit voor veel mensen tegen of juist mee?

Veel mensen schrikken van hun carbon footprint! Bij Nederlanders is wat dat betreft sowieso aan de hoge kant omdat we een wat luxer volk zijn dan bijvoorbeeld de Zuid-Europese landen. Toch geven veel gebruikers aan de hoge score niet te hebben verwacht.

Jullie zijn geweldig aan de weg aan het timmeren momenteel; what is next foor Carbify? Komen er meer landen waar jullie bomen gaan planten? Meer diensten?

Er komt zo veel meer aan in de komende tijd! We zijn bezig met ‘Wildlife NFTs’ (donatie 3.0) en onze game Eco Empires gaat echt heel groot worden. Daarnaast zijn we in gesprek met verschillende andere landen om nog meer en sneller bomen te planten en zijn we ook druk in overleg met de Verenigde Naties om te spreken op hun COP events (Conference of the Parties, onder andere over Climate Change, red.) om iedereen te vertellen over onze Carbon Debits. Ons verhaal is pas net begonnen en er komt ontzettend veel interessants aan!

Jouw eigen NFTree kopen kan via de website van Carbify.

Jouw eigen Carbon Footprint berekenen kan in de calculator.