today we will talk about Met blockchain app UnLock werken aan het heropenen van de maatschappij na corona. Blockchain is een specifiek type database. Het verschilt van een typische database in de manier waarop het informatie opslaat. De coronapandemie is nog volop aan de gang en zodra er sprake is van versoepelingen, loert het gevaar van een nieuwe besmettingsgolf om de hoek. Toch willen wetenschappers er de moed inhouden en zoekt iedereen met man en macht naar alternatieve oplossingen, om de samenleving zo snel mogelijk weer normaal te laten functioneren. Een van de organisaties die hier aan werkt, is de stichting uNLock; een tijdelijk samenwerkingsverband dat bestaat uit o.a. de Universiteit Leiden, de TU Delft, de Dutch Blockchain Coalition en nog enkele andere partijen.
Vanuit deze samenwerking, worden nieuwe applicaties ontwikkeld en onderzocht, die mogelijk een grote stap kunnen betekenen in het heropstarten van de Nederlandse samenleving.
De uNLock blockchain applicatie en haar werking
Als we kijken naar de verschillende mogelijkheden die nu getest worden, dan vormen de sneltesten en gewone coronatesten een belangrijk onderdeel van de strategie van de Nederlandse regering. Kan je een recente negatieve test voorleggen, dan geeft dat de toestemming en vrijheid, om weer veilig locaties te betreden en met mensen in contact te komen, zonder de 1,5 meter afstand in acht te moeten nemen. Uiteraard is hierbij een zekere vorm van controle noodzakelijk. Want het kan zijn dat sommige mensen hun testuitslag gaan namaken, vervalsen of een test van een ander gaan gebruiken. Om dit tegen te gaan is het dus belangrijk om de oplossing fraudebestendig te maken. Verder moet het ook voldoende privacy aan de burger bieden en deze voldoende controle over zijn/haar gegevens verzekeren.
Hierin komt de uNLock-applicatie, of toch tenminste de eerste experimenten van deze applicatie, tegemoet. Met deze applicatie wordt de informatie gedecentraliseerd (middels blockchain technologie) beheerd. Het basisprincipe is eenvoudig: Wanneer iemand een coronasneltest neemt, dan wordt je uitslag ervan in een digitale wallet op je smartphone geladen. Deze wallet bevat een geverifieerde pasfoto, waardoor de testuitslag niet zomaar aan iemand anders doorgespeeld kan worden. Wanneer iemand zijn digitale wallet door een controleur van een evenement laat controleren, dan mag die persoon enkel tot het evenement toegelaten worden, wanneer de pasfoto overeenkomt en er een groen vinkje (negatief testresultaat) staat. De app werd, in samenwerking met Fieldlab Evenementen, al op enkele evenementen succesvol uitgetest.
Om deze toepassing voor iedereen mogelijk te maken (dus ook voor de mensen zonder smartphone) werd een wallet in papierversie gecreëerd. Daarbij komt hetzelfde proces aan te pas, als bij de digitale wallet, alleen staat het testresultaat dan niet op de telefoon maar op een (externe) server. Als gebruiker ontvang je een geprinte QR-code, die je dan aan de controleur van het event moet laten zien. De QR-codes zijn overigens enkel leesbaar met een uNLockverifier applicatie en voldoet daarmee aan de bovengenoemde eisen.
Meer informatie kan je op de site van Unlock vinden. Read more articles of NodeNieuws