Heb jij je papieren diploma nog? Van de middelbare school, hogeschool, universiteit of andere genoten opleiding? Het is een prachtig aandenken aan een afgeronde opleiding waar je hard voor hebt gewerkt. Toch zijn er steeds meer bedrijven, die niet meer naar een diploma kijken, bij de recruitment van nieuwe medewerkers. Van de snelgroeiende bedrijven in Nederland is dat inmiddels 64% en we zien wereldwijd grootheden als Apple en Google ook volledig focussen op skills en ervaring, bij het uitzoeken van nieuwe collega’s.
Toch zijn er nog steeds genoeg organisaties die wél vragen om het papiertje. Maar wat als je het papiertje kwijt bent geraakt? Vooral als je meer opleidingen gaat volgen in je carrière, dan kan het een fijne administratie worden. Vooral omdat er vaak wordt gevraagd om het originele document mét echtheidskenmerk van het instituut wat het diploma heeft uitgegeven. Dat wordt steeds belangrijker, want er is de afgelopen tijd veel commotie geweest rondom valse diploma’s in Nederland. Die zijn zo perfect zijn nagemaakt, dat je ze als werkgever bijna niet kan onderscheiden.
Binnen drie maanden, liet professor Jan Veuger van Saxion Hogeschool zien, dat hij de diplomering op de blockchain kon zetten. Dat deed hij met de zogenaamde ‘micro credentials’, of ok wel badges genoemd; digitale certificaten die per leerervaring uitgereikt kunnen worden. Veuger deed dit niet alleen om te bewijzen dat het kan, maar ook “vanwege de grote roep vanuit het bedrijfsleven”. Er is volgens hem “steeds meer behoefte aan competenties, niet aan papiertjes, want je kan tegenwoordig al voor $100 een MBA-diploma in India halen”. Dit gaat verder dan het papiertje zelf, “want je wilt ook kijken of het uitgevende instituut of de instantie, daartoe zelf geaccrediteerd is”.
Dat wekte enthousiasme van De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO); een agentschap van het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, wat verschillende onderwijswetten- en regelingen uitvoert. Daaronder valt ook het erkennen en legaliseren van diploma’s en het beheren van het diplomaregister. Het DUO is al bezig met het de hele diplomering op een blockchain te zetten, maar heeft Saxion nu gevraagd om hier het project leiderschap te nemen.
Volgens Veuger is het Saxion daarin een logische keuze; “Het Saxion is in Nederland de enige hogeschool die een volledig lectoraat heeft, wat zich bezighoud met blockchain technologie. Honderden studenten worden hierin opgeleid en we hebben inmiddels ook verschillende promovendi rondom de technologie rondlopen”.
Het zijn niet alleen studenten en promovendi die bij Saxion werken aan blockchain technologie. “Er is in de afgelopen jaren een interdisciplinaire manier van werken opgebouwd, waar niet alleen naar de techniek wordt gekeken, maar bijvoorbeeld ook op maatschappelijk en filosofisch vlak. Met andere organisaties, rondom de meest uiteenlopende onderwerpen”, aldus een trotse Veuger.
Van samenwerkingen met het Ministerie van Justitie, tot het maken van een paspoort voor gebouwen, het op de blockchain zetten van afval en nu dus ook diploma’s. Saxion is op verschillende vlakken geweldig bezig om het Nederlandse ecosysteem verder te ontwikkelen; niet alleen op het gebied van onderwijs, maar ook de experimenten en daadwerkelijke oplossingen, het samenbrengen van verschillende stakeholders en verder ontwikkeling van de technologie. We kijken als NodeNieuws uit naar de volgende stappen rondom het diploma project en uiteraard alle nieuwe ontwikkelingen die worden geïnitieerd vanuit Overijsselse hogeschool.