Vandaag zullen we erover praten Wat zijn Non Fungible Tokens (NFTs) en wat kan je er mee? Wat is het verschil tussen een briefje van 5 euro en een schilderij? Het schilderij is waarschijnlijk meer waard, maar dat niet alleen. Het is ook een uniek object dat een bepaald voorwerp, persoon, landschap etc. afbeeldt, dat niet op een ander schilderij terug te vinden is. Dit in tegenstelling tot het briefje van 5 euro, waarvan er miljoenen op de markt circuleren. En juist dit unieke karakter vind je ook bij Non Fungible Tokens’s terug. Wat dat precies is, waar je deze kan verkrijgen en waarom deze net zo waardevol zijn, lees je hieronder.
Wat betekent Non Fungible Tokens nu precies?
Non Fungible Tokens is de afkorting van Non-Fungible Token en betekent vertaald naar het Nederlands “Niet vervangbare token”. Een token is daarbij een reeks karakters of cijfers die niet zomaar door iemand verzonnen kunnen worden. Dit principe baseert zich op blockchain technologie.
Zoals je in de inleiding al kon lezen is een Non Fungible Tokens uniek. Je kan het niet vermenigvuldigen, verwijderen of onderling verhandelen en het is enkel in zijn volledige geheel overdraagbaar. Dit dus volledig in tegenstelling tot digitale valuta en cryptomunten zoals bv. de bitcoin, waarvan miljoenen ‘kopieën’ bestaan die allemaal dezelfde waarde hebben, wel uit te wisselen zijn en nog verder in kleinere stukjes (Satoshi’s) verdeeld kunnen worden. Als gevolg daarvan gaan NFT’s als digitale verzamelobjecten fungeren. Deze worden op hun beurt ingezet om aankopen te realiseren van o.a. mode-items, digitale kunstwerken, computergames e.d. Bovendien kan de uniekheid en de herkomst van een NFT via de blockchain makkelijk gecontroleerd worden. Zo weet een NFT-bezitter zeker dat hij de enige is die de NFT in zijn bezit heeft.
Deze non-fungible tokens hebben enorm aan populariteit gewonnen in de afgelopen weken. Zo staat in het rapport van L’Atelier BNP Paribas en nonfungible.com te lezen, dat er ongeveer al 250 miljoen dollar aan NFT’s op de markt in omloop is. Dankzij de populariteit van cryptocurrencies is ook het belang van de Non Fungible Tokens aan het groeien.
Waar vind je Non Fungible Token’s?
In 2017 werd een van de eerste NFT’s, CryptoPunks, op de etherum-blockchain (na bitcoin het grootste cryptoplatform) verhandeld. In 2018 begonnen NFT’s aan populariteit te winnen door de blockchaingame CryptoKitties. In dit virtuele spel kunnen spelers hun eigen katjes fokken, verkopen en ook kopen. Een van de katjes werd daar zelfs voor meer dan een ton verkocht.
Tegenwoordig vind je bij veel grote namen en merken zoals bv. Louis Vuitton, Nike en zelfs de NBA tal van digitale diensten en goederen die o.b.v. het NFT-principe aangeboden worden. Zo werd er intussen zelfs al meer dan 228 miljoen doller aan exclusief videomateriaal uit NBA-wedstrijden uitgegeven. Dit maakt de NBA Top Shot meteen tot een van de meest verhandelde NFT-brands, naast o.a. CryptoPunks en Street Fighter. Deze laatste is een van de nieuwste trends binnen de NFT-wereld. Daarbij kunnen verzamelaars unieke personages uit het computerspel in hun bezit krijgen. Verder bestaat er ook zoiets als multiverse, een geliefde NFT-categorie waarbij je in een virtuele wereld o.a. digitaal vastgoed en land kan kopen en bezitten.
NFT’s kopen en verhandelen
Wil je zelf ook NFT’s gaan kopen? Dan kan je terecht bij de twee populaire blockchainplatforms ethereum en World Asset eXchange. Ben je een fan van videogames en virtuele personages, dan is het laatstgenoemde platform zeker wel een aanrader. Voor de aankoop van een NFT betaal je simpelweg in de cryptovaluta die op dat platform gebruikt wordt. Ben je in het bezit van NFT’s en wil je deze verhandelen? Dan kan dit op open markten, zoals bv. op de OpenSea.