Een win-win-win situatie: voor het milieu, de bewoners van Emmen, de winkeliers en de Drentse gemeente Emmen. De EnergieKnip is een app waarmee je
als inwoner punten kunt verdienen voor gratis bespaarboxen door vragen
te beantwoorden. Met de producten uit de bespaarbox kun je thuis energie
besparen en heb je dus een lagere energierekening. De App is in Emmen
zelf ontwikkeld en werkt op basis van blockchain technologie.

Volgens projectleider Adri Wischmann van het BlockchainLab Drenthe, is het een mooi voorbeeld waar blockchain juist geen negatieve impact heeft door significatie energieconsumptie, maar juist bijdraagt aan het besparen er van; “De EnergieKnip is aan lokale cryptotoken, die wordt gebruikt om gegevens uit te wisselen over energiebesparende maatregelen die in lokale huizen worden gebruikt en om huiseigenaren te belonen voor hun gegevens “.

Alle bijna 49.000 huizen in Emmen ontvangen een QR-code om hun digitale portemonnee te ontgrendelen waarmee ze munten kunnen verdienen voor het volledig anoniem beantwoorden van vragen over de duurzaamheidseigenschappen van hun woning. De antwoorden worden verzameld en samengevoegd tot op buurtniveau. Met de digitale munten kunnen de inwoners bij lokale winkeliers energiebesparende producten worden gekocht om hun huis te verbeteren, zoals ledlampen en tochtstrips. De winkeliers ontvangen euro’s rechtstreeks van de gemeente op hun bankrekening.

Het doel is om burgers voor te lichten over energiekwesties, hen aan te moedigen apparaten in hun huizen te installeren om het algehele nationale energieverbruik te verminderen, de vraag naar energiebesparende apparaten te vergroten en geanonimiseerde informatie te verzamelen over het energieverbruik in het gebied.

Vanwege de AVG is het verzamelen van de gegevens, volledig anoniem en is het dus niet mogelijk om te achterhalen, welke inwoner welke antwoorden heeft gegeven. “Vanaf dag 1 is er gewerkt met Privacy By Design, geen enkele persoonsgegevens worden opgeslagen, waardoor inwoners met een gerust gevoel hun antwoorden kunnen delen” volgens Wischmann.

De EnergieKnip maakt gebruik van de blockchain van IOTA, volgens Wischmann “zeer energiezuinig en snel; het gebruikt minder energie dan een banktransactie en is onfeilbaar”. Inwoners moeten snel zijn; omdat het met de blockchain app de inwoners zo makkelijk is gemaakt, is de pot met digitale munten al snel leeg aan het raken. Dit grote succes geeft echter genoeg voedingsbodem voor een vervolg.