Steeds meer commerciële bedrijven kiezen voor de implementatie van blockchain technologie. Deze mainstream adoptie is alleen niet beperkt tot het zakenleven. Ook binnen de overheid zien we dat er op dit moment veel interesse is in de techniek. Zo heeft het CJIB besloten om een nieuwe app op te zetten waarmee ze haar boetes op de blockchain gaat zetten.

Toezicht op alle boetes

Wat doet de CJIB ook alweer? Het CJIB handhaaft boetes en andere maatregelen en zorgt ervoor dat alle door de rechter opgelegde straffen snel en efficiënt worden geïnd. Als een burger de boete niet binnen de gestelde termijn volledig kan betalen, biedt het CJIB een dienst aan waarbij de burger in termijnen kan betalen. Men ondervond veel problemen bij de oude manier van boetes opleggen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er onderzoek is gedaan naar de mogelijkheden om de blockchain in te zetten bij het vormgeven van een nieuwe app. Dit project wordt ook wel Financiële Noodrem genoemd.

Maak kennis met het Financiële Noodrem project

Het delen van privacygevoelige gegevens vormt de kern van het project Financiële Noodrem. De financiële status van een bepaalde burger is uiterst gevoelige informatie die goed moet worden beschermd door middel van encryptie en waarvan de toegang strikt moet worden gecontroleerd. Dit zou mogelijk gedaan kunnen worden met de techniek achter de blockchain blijkt uit onderzoek van de TU Eindhoven. Onderzoekers stellen dat er één specifieke blockchain-technologie gebruikt kan worden en dat deze aangepast kan worden om aan de eisen van het CJIB te voldoen. Dit zou het mogelijk maken om alle oude problemen rondom het opleggen van boetes te verhelpen.

De nieuwe CJIB app

Deze bevindingen heeft het team achter het CJIB van harte genomen. Ze hebben er dan ook voor gekozen om een nieuwe app op te zetten die werkt aan de hand van de blockchain. Om te beginnen heeft de gebruiker een app op een smartphone of computer nodig in combinatie met een “identiteitsportefeuille” waar identiteitsgegevens kunnen worden opgeslagen op de harde schijf van het apparaat. De identiteitsportefeuille begint leeg met alleen een speciaal identificatienummer wat is afgeleid van een publieke sleutel en een overeenkomstige private sleutel. Dit lijkt dus sterk op de manier waarop ook een project als Bitcoin werkt.

Check it out also: NRC kiest voor time stamps in strijd tegen nepnieuws