Vandaag bespreken we blockchain met 100% fair food .Op dit moment zijn er veel mensen die zich bezighouden met de oorsprong van hun eten. Zo zijn er bijvoorbeeld veel mensen die liever geen koffie of chocolade kopen die gemaakt is door of waar de ingrediënten zijn verzameld door slaven.

Op dit moment probeert het Nederlandse Fairfood het mogelijk te maken om de oorsprong van eten makkelijker aan de klant kenbaar te maken, door middel van blockchain technologie. Met behulp van een speciale techniek wordt ervoor zorgt dat de klant altijd weer een duurzame keuze kan maken voor zijn of haar boodschappen. Nu nog niet iedereen bekend is met Fairfood hebben we besloten om het een en ander in dit artikel voor je op een rijtje te zetten!

Wat doet Fairfood eigenlijk?

Fairfood heeft als missie “de menselijke vingerafdruk in voedsel bloot te leggen”. Dit willen ze doen met het speciale Trace-platform. Het is een platform wat is gemaakt door een Nederlandse non-profitorganisatie die de verkoop van duurzame producten wilt stimuleren en die klanten bewust wilt maken. Fairfood zijn transparantie- en traceerbaarheidsplatform Trace, traceert voedsel terug naar de oorsprong en deelt productverhalen.

Strijden voor en betere wereld

De software, die gemaakt is op basis van blockchain, wordt gepositioneerd als een toegankelijk en betaalbaar hulpmiddel, waarmee zowel de grote als kleine bedrijven hun toeleveringsketen kunnen blootleggen. Dit maakt het mogelijk om meer te laten zien over bepaalde sociaaleconomische problemen. Met deze informatie is het vervolgens voor de klant mogelijk om een keuze te maken of zij wel of niet bestelt bij één van de aanbieders. Het wordt hierdoor voor iedereen mogelijk gemaakt om zelf een bijdrage te leveren aan een rechtvaardige en duurzame wereld. De kans is dan ook groot dat het platform van Fairfood de komende tijd dan ook veel gebruikt zal worden.

Scannen met een QR-code

Samen met de transacties levert Trace zogenaamde metadata, om meer duidelijkheid te verschaffen over het verhaal van het traject van een product. Consumenten kunnen een QR-code scannen op het desbetreffende product om te zien waar het vandaan komt en om te controleren of de boer van wie het afkomstig is eerlijk betaald is of niet. Deze QR-code is al op commerciële schaal geïmplementeerd. Zo ook bij de lanceringen zoals die van Ingredia’s reeks milieuvriendelijke zuivelingrediënten die in real time worden getraceerd met blockchain-technologie.

Meer dan 50 bedrijven en 3000 boeren maken al gebruik van het platform, zoals Verstegen (kruiden) en Trabocca (koffie). Voor producten van kokos en koffie, tot vanille en garnalen. Meer weten? Bezoek de website van Fairfood.

People also read: Blockchain and venture capital: How are we doing and what’s next