Nederlandse overheden hebben de afgelopen jaren veel geëxperimenteerd met en hard gewerkt aan blockchain implementaties. Vele tientallen experimenten vonden plaats bij allerlei overheden, van Gemeenten en Ministeries tot de Rechtspraak en Rijkswaterstaat. Er komen steeds nieuwere mogelijkheden, maar ook uitdagingen aan het licht.

Daarom zal op 13 en 14 november de BLINGathon plaatsvinden. Een blockchain hackathon georganiseerd door Interreg-project BLING (BLockchain IN Government). Het project is een samenwerking tussen 14 partners uit 6 landen in de Noordzeeregio, die allemaal proefprojecten voor openbare diensten ontwikkelen.  De grote diversiteit aan partners biedt deze hackathon een groot scala aan uitdagingen. Volgens organisator Adri Wischmann “zorgt een Hackathon ervoor dat we vooral (maar niet uitsluitend) jonge mensen op de hoogte brengen van de kansen en uitdagingen van blockchain-technologie. We laten zien dat ook in onze sectoren onderzoek gedaan wordt naar blockchain en tijdens de Hackathon proberen we daar een extra boost aan te geven (het voordeel van een Hackathon is dat nieuwe mensen met een frisse blik wellicht een nieuwe invalshoek zien om een probleem op te lossen)“.

De deelnemers werken samen in kleine teams om oplossingen te bedenken voor een breed scala aan blockchain-gerelateerde uitdagingen, die zijn verdeeld over vijf tracks : Energy, Transport, Verifiable credentials, e-Voting en Tokens. Volledig gebouwde applicaties worden volgens Adri niet gelijk verwacht; “we hopen oplossingen te vinden (danwel oplossingsrichtingen – 30 uur is waarschijnlijk niet genoeg om een compleet product op te leveren), in ieder geval inspiratie op te doen voor oplossingen. Bij het woord blockchain denkt 95% van de mensen aan Bitcoin, we hopen hiermee ook een beetje te laten zien dat het toepassingspectrum veel groter is dan alleen maar cryptomunten“.

Deze hackaton van 30 uur zal fysiek plaatsvinden, daarnaast is er een livestream beschikbaar. Zin om te werken aan een praktische blockchain oplossing voor een overheid? Een leuk weekend met blockchain-minded enthousiastelingen doorbrengen? Schrijf je snel in via de website!
Alle uitkomsten van de Hackathon worden openbaar. De pitchfilmpjes komen in het ons YouTube-kanaal te staan dus iedereen kan later kijken wat er bedacht is.