Het verdomhoekje is inmiddels ingeruild voor een prominente podiumplek; blockchain technologie is zich steeds mee aan het bewijzen als probleemoplosser, katalysator, verbinder en facilitator. Tijdens de Dutch Blockchain Days, georganiseerd door Blockchain Netherlands Foundation (BCNL) en Dutch Blockchain Coalition (DBC), kwamen de vele ontwikkelingen in het Nederlandse ecosysteem in vier sessies uitgebreid aan de orde.
Onontdekte parels uit alle hoeken van het land
Van burgerparticipatie belonen en klinisch onderzoek tot een decentraal alternatief voor Thuisbezorgd; de meest uiteenlopende nieuwe blockchain startups kwamen vanuit het hele land pitchen. Een digitaal heitje voor een Heerlens karweitje; zo sprak projectleider Pieter Bonnema over zijn succesvolle project Heerlens Heitje; een geweldig initiatief wat burgers beloond voor vrijwilligerswerk in de gemeente met een eigen cryptomunt.
Het belang van snelle en efficiëntere klinische onderzoeken is tijdens corona wel duidelijk geworden en een blockchain bedrijf van Nederlandse bodem, Triall, heeft hiervoor een oplossing op de markt gebracht. Het Eindhovense Bistroo gooide al hoge ogen met de opgehaalde investering van 8 miljoen euro, maar nu ook Koninklijke Horeca Nederland het initiatief een warm hart toedraagt en tienduizenden gebruikers heeft bediend, ziet de toekomst er erg goed uit voor de heren.
Organisatoren van de Dutch Blockchain Days, Rudolf van Ee en Jan Scheele, waren “verrast door de geweldige hoeveelheid nieuwe blockchain startups die er de afgelopen tijd zijn bijgekomen in Nederland“. Na de zomer zal Blockchain Netherlands een rapport publiceren over de ‘State of the Dutch Blockchain Ecosystem’.
Onverwachte samenwerkingen
Vanuit het hele land, werden de mooiste samenwerkingen besproken. Vanuit de verschillende blockchain ecosystemen die Nederland rijk is in Heerlen, Eindhoven, Drenthe en Utrecht, kwamen niet alleen allerlei geweldige samenwerkingen aan bod, maar ook de nieuwe initiatieven die momenteel in deze communities worden ontplooid. In Heerlen wordt al jaren succesvol het Techruption programma opgezet en in Eindhoven wordt momenteel zelfs de laatste hand gelegd aan een fysiek BrainBloC lab rondom blockchain. Voor de community leaders, die virtueel met elkaar in gesprek gingen, blijft financiering van de startups en grote uitdaging en de samenwerking met elkaar een grote kans. Voor dat laatste heeft Blockchain Netherlands direct besloten om in de komende tijd meer sessies te organiseren, om dit te faciliteren.
Niet alleen de ecosystemen, maar ook de onderwijsinstituten verrasten met hun programma’s. Tina van der Linden heeft in de afgelopen jaren al honderden studenten mogen inspireren en onderwijzen rondom de juridische aspecten van blockchain op de Vrije Universiteit. Jordi Jansen won vorig jaar al de Dutch Blockchain Award voor het open source blockchain initiatief KOIOS, wat hij vanuit de Hogeschool van Den Haag heeft opgezet. Het initiatief heeft door zijn open karakter inmiddels duizenden enthousiastelingen blockchain kennis bijgebracht, van Groningen tot Ghana en bouwt met verschillende nieuwe functies flink aan de weg. Dat blockchain niet alleen voor het ‘hoger’ onderwijs is, liet Sjoerd Veltman van het ROC Amsterdam prachtig zien; waar hij met het ‘House of Digital’ initiatief ook op een geweldige manier bijdraagt aan het educatieve aspect van het Nederlandse blockchain ecosysteem.
Om blockchain educatie in Nederland nog meer in een stroomversnelling te brengen, is de Human Capital Agenda in het leven geroepen door de Dutch Blockchain Coalition, waarover Olivier Rikken kwam vertellen. Van ‘blockchain in a day’ tot ‘teach the teacher’ en deepdives over SSI; er wordt hard aan de weg getimmerd om elke enthousiasteling, professional en organisatie die daar interesse in heeft, te bedienen met een inspirerend blockchain programma. Nu de wereld zich weer opent en fysieke meetings weer mogelijk zijn, zal het aanbod van programma’s de komende tijd ook weer worden uitgebreid.
Volgens Peter Verkoulen van de Dutch Blockchain Foundation: “kwam de diversiteit van het Nederlandse blockchain ecosysteem in een internationale context weer prachtig tot uitdrukking tijdens de DBD. Startups, communities, grote bedrijven en organisaties, en Blockchain Netherlands en de Dutch Blockchain Coalition die samen zo een boost geven aan dat ecosysteem. Als er iets duidelijk is geworden dan is het dat we nu samen moeten doorpakken – er is talent en financiering nodig en daar moeten overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen samen de handschoen blijven oppakken.”
Van bloed tot bier; de-everething!
Internationale thought leader Paul Brody, head of blockchain bij EY, was speciaal vanuit de Verenigde Staten ingevlogen om een keynote te geven over ‘what is next for blockchain’. Naast inspirerende usecases van Canadees bloed tot Peroni bier die op de blockchain zijn gezet, werd uitgebreid stil gestaan bij DeFi, Smart Contracts en de vele mogelijkheden op bedrijfsniveau. De-everything; de mogelijkheden zijn en blijven eindeloos met de technologie en volgens Brody zal blockchain hetzelfde doen voor ecosystemen van bedrijven, wat ERP heeft gedaan met individuele bedrijven.
Met Self-Sovereign Identity, high frequency algaloritmische cryptovaluta trading, CBDC’s, Tokenization en vele andere blockchain trends werd de laatste sessie gevuld door verschillende virtuele round tables en keynotes. Verschillende experts lieten hun licht schijnen over wat we kunnen verwachten van de technologische ontwikkelingen in de komende tijd. Volgens Frank Putman van EY zou in 2030 de helft van de zakelijke contracten via een blockchain moeten lopen en de verschillende investeringsfondsen van cryptovaluta in Nederland; Icoinic, Maven11 en Mercury Redstone gaven aan dat grote institutionele beleggers inmiddels in de rij staan om significante investeringen te doen in de sector. De verwachtingen van de verdere ontwikkelingen op gebied van DeFi worden daarnaast door veel sprekers als belangrijkste gezien.
Het was niet alleen rozegeur en maneschijn; veel sprekers en panellisten waren kritisch over het huidige regelgeving klimaat in Nederland. Het heeft verschillende bedrijven al weggejaagd naar andere landen en de recente gewonnen rechtzaak van Bitonic tegen De Nederlandse Bank heeft de sector ook een sterk signaal gegeven dat er nog veel werk aan de winkel is vanuit de overheid, om innovatie te blijven stimuleren en niet deprimeren.
Met honderden deelnemers, ontelbare positieve reacties op de content en krachtige partnerships met partners EY en Techleap, is de organisatie dusdanig tevreden, dat het gelijk een nieuw event heeft aangekondigd in het najaar; de Dutch Blockchain Week. Stay tuned!