NFTs zijn al een tijdje the talk of the town. Inmiddels worden al veel digitale producten zoals kunstwerken of muziekbestanden verhandeld in de vorm van NFTs. Vorig jaar nog heeft de eerste tweet van Twitter oprichter Jack Dorsey 2.9 miljoen euro opgebracht. Gaan sportmomenten nu ook zoveel opleveren? PSV lijkt te denken van wel. In navolging van de Amerikaanse NBA en de Formule 1 stapt PSV nu als eerste club uit de Nederlandse eredivisie in de NFTs.

De legendarische redding van clubicoon Hans Van Breukelen die ervoor zorgde dat PSV na een slopende finale de Europacup 1988 mee naar huis kon nemen, is als eerste verhandeld als NFT. De koper heeft een video van het moment gekregen en een door Van Breukelen gesigneerd certificaat.

In Amerika zijn ze al wat verder met de handel in NFTs. Daar is de NBA al een tijdje actief met “Top Shots” waarmee je historische momenten uit de basketbal competitie kunt kopen. Een perfect uitgevoerde dunk van LeBron James is bijvoorbeeld al voor 208.000 dollar verhandeld.

De hoogste bieder

De veiling is op 8 april afgelopen. De hoogste bieder heeft via NFT marktplaats OpenSea 1,2734 ETHER moeten afrekenen om eigenaar te worden van de NFT. Volgens de toen geldende koers van een slordige 2200 Euro.

De bieder is naast sportliefhebber en PSV fan geïnteresseerd in de digitale mogelijkheden en verwacht dat zijn investering meer waard wordt. Als hij het gaat verkopen profiteert PSV in ieder geval mee, voor elke toekomstige transactie ontvangen zij een klein percentage.

Momentible, platform voor sporters en artiesten

PSV heeft de eerste stappen op het gebied van Blockchain en NFTs gezet in samenwerking met het Momentible. Dit is een nieuw platform dat is opgericht door sportmarketing bureau TDE en handpickedAgencies, beiden uit Eindhoven.

Sinds 2 april bieden zij sporters en clubs de mogelijkheid om epische gebeurtenissen als NFT te vereeuwigen en te verhandelen.

Op dit moment gaat het naast de Europacup winst van PSV om het wereldrecord van Eliud Kipchoge op de marathon van Berlijn en de recordpoging van diezelfde Kipchoge die als eerste mens ooit de marathon onder de twee uur liep.

Momentible is van plan om ook muzikanten de mogelijkheid te geven om historische momenten digitaal vast te leggen en te verhandelen. Een goed plan, want DJ Don Diablo wist onlangs al flink te scoren door binnen vier minuten een concert te verkopen op NFT-veilingsite Superrare voor een recordbedrag van 600 ETHER. Bijna anderhalf miljoen euro.

Sorare

PSV had al eerder ervaring opgedaan met blockchain technologie. Zij zitten samen met alle andere eredivisie clubs en Europese toppers zoals Bayern München en Real Madrid in Sorare. Het fantasy voetbal meets voetbalplaatjes spel dat draait op Ethereum en dat mede mogelijk is gemaakt door flinke investeringen van een paar (ex)topvoetballers.

In dit spel stel je eigen team samen aan de hand van digitale voetbalplaatjes die je ook kunt ruilen of verhandelen op het platform.

Meer dan een hype?

Is NFT here to stay of maar een hype? Veel wijst er op dat het een ontwikkeling is waar we het laatste nog niet over hebben gehoord.  Blockchain technologie is sterk in ontwikkeling, platformen om NFTs te verhandelen schieten als paddestoelen uit de grond en zelfs institutionele beleggers lijken zich op NFTs te gaan storten. En ook voor sporters en clubs zijn er dus mogelijkheden. Maar of dit meer is dan een bubbel? Dat is nu nog te vroeg om te zeggen.

People also read: Fortuna Sittard krijgt als eerste Nederlandse voetbalclub een eigen crypto token