Tokenization werd lang gezien als een veelbelovende technologie voor “ooit”. Maar dat moment lijkt nu te zijn aangebroken. Terwijl instellingen wereldwijd experimenteren met tokenized assets, schuiven grote banken zoals ABN AMRO langzaam maar zeker van de zijlijn het speelveld in. Wat is er nodig om die stap van test naar transformatie echt te maken?

We gingen in gesprek met Dutch Blockchain Week spreker Joris Dekker, Markets Infrastructures expert bij ABN AMRO. “De huidige projecten rondom digitaal geld en tokenized money market funds zijn geen proefballonnen meer,” “Dit is de basis van het toekomstige financiële stelsel.”

Geen revolutie, maar een systeem-upgrade

Volgens het recente rapport van Ripple en Boston Consulting Group staat tokenization aan de vooravond van een exponentiële groeifase. Van $0,6 biljoen in 2025 naar mogelijk $18,9 biljoen in 2033: de cijfers zijn duizelingwekkend. Maar belangrijker dan de cijfers is de boodschap: tokenization is geen digitale gimmick bovenop bestaande systemen, het is een herontwerp van de financiële infrastructuur zelf.

De kansen liggen volgens Dekker en Martijn Siebrand, Digital Assets program manager bij ABN AMRO, vooral in diensten waar samenwerking loont. “Waar banken publiek-private ecosystemen weten te bouwen, kan opschaling snel gaan,” zegt Siebrand. Denk aan toepassingen zoals mid-corporate financiering of de distributie van assets via de blockchain.

Regels als aanjager én als rem

De Europese regelgeving (zoals MiCA en de wCBDC-tests van de ECB) biedt volgens Siebrand “een goede aanzet” voor innovatie, maar ook hier is er een maar: “Het versnipperde juridische landschap tussen Europese lidstaten maakt het lastig om echt te schalen. Een uniforme Europese kapitaalmarkt is broodnodig.”

Toch is de bereidheid bij toezichthouders om mee te denken gegroeid. “De ECB heeft bijgedragen door tests aan te bieden met een wholesale Central Bank Digital Curreny. Banken konden hiermee een systeem testen buiten de traditionele verwerkingstijden. Een Blockchain sluit niet om 17.0 zoals een centrale bank. De EU heeft het DLT-Pilot regime geimplementeerd en de EU Blockchain Sandbox. ABN AMRO doet hier voor de tweede keer aan mee met een Energie use case samen met Nederlandse bedrijven.

Van vertrouwensbreuk naar partnerschap

Een belangrijke hobbel op de weg naar brede adoptie is vertrouwen. “Traditionele banken en DeFi-projecten verschillen nu nog sterk in doelen,” stelt Dekker. Maar hij ziet ook een kans: “Als Tradfi en DeFi elkaar weten te vinden en vertrouwen opbouwen, kunnen ze samen de maatschappij laten profiteren. Ze moeten elkaar niet zien als concurrenten, maar als partners.”

Die samenwerking is al in gang gezet. ABN AMRO test actief met verschillende marktpartijen zoals 21X — de eerste gereguleerde Europese infrastructuur voor tokenized trading en settlement. Hiermee wil de bank onder andere de secundaire verhandelbaarheid van tokenized assets mogelijk maken.

Inclusiviteit en risico

Waar veel projecten zich richten op efficiëntie, ziet ABN AMRO ook sociale potentie. “Tokenization kan bijdragen aan waardeopbouw door het mogelijk te maken te investeren in kleinere porties van specifieke assets als vastgoed, vorderingen of leningen,” aldus Siebrand.

Juist ook de mogelijke risico’s brengen we in kaart omdat betrouwbaarheid essentieel is. Daarom werkt de bank via project SPARC samen met onder meer EY, UvA en Rabobank aan een open source-aanpak om compliant transacties op publieke blockchains mogelijk te maken. Het doel: “de juiste balans vinden tussen privacy en effectief risicomanagement waarmee tokenization tot bloei kan komen.”

Wat is nodig voor echte doorbraak?

Zowel het rapport als de ABN AMRO-experts komen tot dezelfde conclusie: de technologie is er, het momentum groeit, maar zonder samenwerking blijft het bij goedbedoelde experimenten. “De eerste grotere deals, zoals tokenized tickets van €300 miljoen, zijn er al,” zegt Siebrand. “Nu moeten banken en andere partijen de handen ineenslaan om samen te werken en zo de infrastructuur van de toekomst te bouwen.” Veel producten zijn gedigitaliseerd en 24/7 beschikbaar over de gehele wereld. Defi laat zien dat dit mogelijk is dus aan de techniek ligt het niet.

Of zoals Ripple het verwoordt: “Tokenization is niet het eindpunt, maar de basislaag voor wat daarna komt.” En de partijen die nu in beweging komen, bepalen straks hoe die toekomst eruitziet.